May 11, 2016

HEY YOU, SPM leavers


Salam. Memandangkan ramai tengah frasa nak masuk U or Matrik, so aku tinggalkan emel and Ask.fm aku so korang boleh tanya kalau ada keraguan atau persoalan. Insya Allah aku akan tolong jawab termampu yang mungkin. Meh aku bagitau sket latar belakang pendidikan aku so korg macam dapat kos/kursus yang lebih kurang dengan aku ni takdelah ragu sangat kan nak tanya.


Sekolah : SBPI PEKAN,PAHANG
Aliran : Sains Tulen Agama

Asasi : Pusat Asasi Sains Universiti Malaya, UM
Aliran : Sains Hayat

Degree : Universiti Malaya
Kursus : Ijazah Sarjana Muda Farmasi (Hons)



Ask me at sitinur_29gurlz@yahoo.com || Ask.fm







April 2, 2016

ASTAR Caring Day 2016



fuhh berkobar nak tulis. taktau la nape harini macam so-so je produktiviti diri ini. ceh. dengan minggu depan ada dua test lagi gigih aku duk tulis ni. Semalam baru habis satu test dah. Hm. Minggu depan nak balik untuk midsem lagi,yuhuu. Bunyi macam stress but hari ni aku release kan stress jap. Dengan Apa? haaa, hari ni aku ada jadi volunteer untuk projek astar caring day so that im the member of ASTAR CaRing Team. YEah! Tahun lepas duduk kolej ni tak pernah join pon projek tu, Tahun ni saje la join, dengar kata best kan. 



Basically projek ni just macam buat humanity servis la.Dorang sebelum ni ada pernah pergi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) pastu pergi rumah orang tua buat aktiviti jugak la. Yang join tu just AJK je lah. So that kali ni buat kat ASTAR/ kolej pertama UM (kolej aku la ==.). Dia minta la bebudak kolej jadi volunteer sebab kitorg akan assist budak-2 yang akan datang. Weee. 

Pagi-2 dah start dah program ni tunggu bebudak datang. Budak tu biasanya dorang panggil dari rumah anak yatim, sindrom down etc.  Banyak game yang dorang sediakan untuk bebudak tu main. Aku pon heksaited nak main dik oii. Haha. 

Jom tengok gambar before bebudak tu datang :







Final briefing dari biro aktiviti


Dalam lapan setengah tu dorang dah start sampai dah. should be 2 volunteers assist one children but at that time i have no partner so that i take one children only hihi. Awal-2 sampai tu dorang amek goodies bag dengan marble robot(mainan budak), aku rasa nak amek satu je bagi adik aku haha. Pastu kena tukar baju yang ada dalam beg tu.

Welcome to ASTAR!

Dik,beratur dik :D

Our maskot, Helang

Outdoor games

Ice breaking session

Kan aku cakap tadi aku amek sorang, kawan aku yang dua orang lagi amek sorang perempuan so aku decide la amek laki. Amek je mana-2 haha. Sekali amek budak tu nama dia fitri adanis (taktau ejaan betul cane), darjah 3. Sama umur ngan adik aku je tapi dia lagi kurus, ko makan ape je dik. adui. hihi

Enjoy the photo, nanti aku update lagi. (kena study weh,no more time)


senamrobik,lincah betul budak kecik tu!


CARE WITH LOVE, LOVE WITHOUT BORDERS !


Doakan aku boleh jawab test minggu depan,


March 27, 2016

MOVIE SCREENING , UM Cares For Humanity

SALAM ALAIK.  Ada lah semalam aku pergi tengok movie. Ha engko,free je pun. Haha. Sebenarnya ada program movie screening or bedah filem basically anjuran KAFA UM. PAda mulanya berat hati sikit sebab takde geng nak pergi. Memasing sibuk dengan hal lain. Aku menguatkan hati jugak la nak pergi (ceh), maka aku pun rempit la ke tempat berkenaam, fakulti sains. tempat kelas elektif aku, Nutrition. Mula-2 sampai dah agak dah mesti tak ramai sebab weekend kan. Aku pun mendaftarlah and masuk dewan kuliah tu. Tunggu dalam limabelas minit and ada ucapan sikit dari pengerusi KAFA (my  senior tuh haha). Haa lupa pulak, yang bedah filem tu sebenarnya orang lain tapi masa tu dia tak sampai lagi,otw dari airport sebab baru balik dari tanah merah kelate. Start la cerita tu. Aku taktau pon cerita tu cerita kartun. Mula-mula tengok apahal la pasang cite katun ni. Tak sesuai! HAHA, takdelah,aku tengok je lah sebab dah tayang kan. Nak tau cerita apa? Jeng JEng JEng


Movie UP


Meh aku bagi sinopsis sikit pasal movie ni;

Carl Fredricksen, a 78-year-old balloon salesman, is about to fulfill a lifelong dream. Tying thousands of balloons to his house, he flies away to the South American wilderness. But curmudgeonly Carl's worst nightmare comes true when he discovers a little boy named Russell is a stowaway aboard the balloon-powered house.










Rupanya sedutan dari video ni lah yang ada satu lagu tu  buat jap aku google ;



Haha tetiba lagu cinta plak ==.


Sebenarnya tema bedah filem ni pasal humanity. Flow cerita ni awal-awalnya dia cerita la pasal sorang laki ni pastu kawen sampai la tua. Suami isteri ni suka adventure. Ada la dorang berangan nak pergi buat rumah kat waterfall. Pada fikiran aku sumpah mustahil kan (dah nama pun kartun). Last-last daoat jugak. Macammana dia boleh buat rumah dia kat situ, haa, dia tak buat tapi dia bawak rumah dia tu (kartun sangat). Macam-macam hal lah dia kena lalui. Korang kena tengok la cite ni panjang sangat nak tulis ,hehe. Berdasarkan cerita ni pada mulanya aku  nak kaitkan lah pasal humanity. Aku tak jumpa pun. Dah akhir-akhir tu baru nampak sikit pasal humanity (mungkin banyak tapi aku je tak nampak). 

Kan aku cakap benda ni kita kena bedah filem ni. Yang tukang 'bedah' nya nama dia Syed Azmi Alhabshi, aktivis kemanusiaan. Dia ni rupanya graduan farmasi UKM and sekarang dah 5 tahun jadi lecturer. Dalam hati aku, mungkin ni lah hikmah aku datang sini,inspired jap nak habiskan kos pamasi ni hmpphh! Dia ni kiranya macam suka buat kerja amal la. Alhamdulillah jumpa gak aku ahli farmasi macam ni. Speaking dia fluent sangat sampai dia cakap dia akan cuba cakap BM(nampak tak). Aku listkan sedikit sebanyak ibrah(pengajaran/opinion) dari filem ni;

  • you can loss everything that you worked for it: mungkin kita sekarang ni bekerja kuat sangat untuk dapatkan sesuatu tapi tak siapa tahu kau boleh hilang benda yang kau dapat tu sekelip mata,so appreciate it selagi ia ada.
  • it's not true kalau kau kerja kuat kau dapat segala yang kau nak : tak semestinya sebabnya mungkin apa yang kau nak nak tu tak baik untuk  kau. 
  • pertemuan adalah dugaan: yup i totally agree with this. seseorang yang hadir dalam hidup kita mesti ada something yang priceless or we can learn from it. Tak kisah lah dia buat baik or buat jahat kat  kau. Dia datang kat kita utuk kita bantu dia,  bukan untuk diri kita. So, fikirkan perasaan dia.
  • Dare to fail and brave: berani untuk buat sesuatu walaupun it seem impossible. Kegagalan adalah permulaan kejayaan,you know that rite.
  • Appeciate the nature : actually nowadays we overconsume the nature until there is no balance between the supply and consume. Dia ada cerita yang kawan dia sampao buat talk pasal burger yang best sangat berharga RM84.00. Dia cakap la, ko nak dapatkan kepuasan burger tu sampai bayar mahal-2 tapi dia just spend RM 2.00 untuk makan burger Ramly je contohnya la. Padahal duit selebihnya tu boleh la buat makan bagi homeless people. Aku sangat sangat setuju bab ni. Tapi aku sentap kejap la sebab aku tak spend money aku dengan betul sangat pon (heh). Contohnya lagi orang nak sangat macbook air padahal laptop lain berkualiti juga. Apa yang  nak di tekankan kat sini adalah pasal jangan jadi gila benda sangat (kebendaan/duniawi).

Thats all kot apa yang dia bincangkan. Ada lagi dia pesan pada kitorg yang student untuk buat sedekah yang ramai student tak buat iaitu; spend money wisely, manage time properly, seek knowledge eagerly, make du'a frequently regardless the place. Ko takpayah la kot kata nak humanity sangat  smpai nak gi Gaza, Syria tapi berdoa malas. Padahal doa tu lah paling makbul sekali sebagai penuntu ilmu. Kat mana-mana je boleh berdoa (kecuali tandas la kot) sebabnya doa ni senjata kita sebagai orang mukmin.

Last but not least, show your humanism by showing that your religion is the best!



regards,


 
Copyright sns-sitinur.blogspot.com :)