December 22, 2011

PMR 2011



Assalamualaikum semua.
lama tak hapdate belog ini.
takde mase kot.
buat kerja dan online<--hape ntah.
banyak post yang di drafkan.muahaha.
yang ni takleh nak draf lagilah.
sebab teruja sangat.
hari ni result PMR keluarkan.
aku pon sampai termimpi malam tadi.
pelik kan.padahal aku dah lepas dah semua benda tuh.
punyelah caring kat adek-2 ni.cewahh!
aku mimpi 10 orang je stret A.
menda lah kan.
debor gak.
buatnya betul.
malam tadi ayah aku gi buat analisis kat PPD.
balik dalam pukul 12.30.
macam tahun lepas gak kan.

pagi tadi,gi text munira.
adek dorm aku tuh.
dye kate OTW.ohooh.
tak sabar betul aku ni.
dalam sebelas lebey text lagi.
tak balas.cuak lah tu.haha
then,ayah aku balik.
bawak kertas analisis tuh.
cepat-2 tengok.
InSTAR num 2 dalam pekan.
SHAH the first place.
memang camtulah tiap tahun.
hasilnya?
alhamdulillah.

41 daripada 86 stret A
GPS 1.16

meningkat weyhh.
aku pun dengan yakinnya text si munira tadi kate congrats.
sebab aku tahu mesti dia stret a punya.
memang btul pon.
batch aku tahun lepas 38 je and GPS  1.21
malu la plak ngan diorang ni.
trial pon dorang agak teruk sampai kena warning ngan ayahanda.
mungkin tu lah hikmahnya. 
tahniah la kat adek-2 ni.
yang tak berjaya tu ingat,PMR ni sekadar nak tahu aliran ape yang patut amek.
kat adek dorm aku tahniah SYAQIRIN ngan MUNIRAH ngan FARAH.
syaq ngan munir 9A.
farah lak 6A.oke la tuh.
jangan sedey plak farah.
yang dua orang lagi tuh jangan terlebih hepi lak.
tahun depan banyak lagi cabaran.
subjek susah wooo.
\saiko/

haha,teruja betul ngan diorang ni.
sebab dengan ade yang saketnya.
terpaksa pekse kat bilik saket.
farah nasuha,dia stret a gak walaupun jawab dalam keadaan saket.
aku plak sian tengok ustaz bakeri hari-2 datang waktu prep tengok diorang ni.
bertuah gila dapat cikgu penyelaras macam tu.
korang dah buat ustaz bak bangge tau.tahniah.
berbaloi ape yang korang dah buat selama ni.
banggekan sekolah ngan ustaz sendiri.
tahniah,tahniah dan tahniah lagi!
tahun depan rasenya ramai lagila budak sains agame

kepada anda yang membaca ni esp lepasan PMR 2011,tahniah!

okelah,dah lepas perasaan teruje ni.haha.
assalamualaikum!

December 16, 2011

SOLEHAH


Finalis SOLEHAH 2011




Assalamulaikum.
weyh,korang tengok tak program realiti Solehah malam tadi?
yang episod penentuan tu.
kat TVAl-Hijrah tuh.
tengok?
bestkan.
aku tengok sampai habis malam tadi.
 ni senarai finalis solehah



semua sekali 10 orang.
dari awal takde penyingkiran.
bagus la,dapatla semua timba ilmu kan.
persembahan awal dia selawat.
jom tengok






macam-2 tajuk yang diorang persembahkan.
nak tahu tak juara,naib juara ngan tempat ke-3?
walaupun korang dah tau kan.
nak gak aku bitau.haha








nilah juara nya.
dapat kereta lagi tuh.ahah.
RM30,000.
banyak lagi la hadiah dye.
wah-2,bertuah gilaa.
tapi jangan lupe sambung dakwah tuh ek,buka  semata-2 hadiah je kan.


bawah ni persembahan diaa.




boleh tahan la gak cara penyampaian dakwah akak ni.huaha.
berbaloilahh!tahniah kak amie sofia:D






yang kedua plak kak wan nor mazuani.
dari kuantan tuu,bangge la sebagai jiran kuantan.huu
tengok persembahan dia plak.
siap buat kejutan lagi:)




ni dapat RM20000.ehekk!
tu je aku tau.




kak nurul eswani.
RM10,000.ohmyyy!


tuh je laa aku nak tunjuk.
kalau nak tengok.
kalau nak tengok finalis yang selebihnya gi sini sini.
cari lah mana-2 korang nak tengok.


haa,ni lagi best.
persembahan terakhir tapi sebelum pengumuman pemenang laa.


okeyy,enjoy!




comel kan budak-2 tu.
kecik-2 lagi dah pandai.alhamdulillah.
bangge mak bapak.


bila plak SOLEHAH ke-2 bakal menyusul?
kita tengok je la nanti.
huu:)
assalamualaikum!

December 14, 2011

alhamdulillah

assalamualaikum.
hari ni saya dah belajar bermacam-macam perkara.
sakit dah mate ngadap screen ni.
kena pakai spek ni,huhu.
tengok.
aku dah edit macam-2 kat blog nnih
thanks kat sape yek?
nanty kreditkan lah.
kerana banyak menolong.
puas hati la gak.
hari ni buat kerja blog
esok wat kerja sekolah plak.
kire fair and square lah kan?
tapi header kat atas tuh tak reti nak ubah.
tolong-2 lah sape yang reti.
saya ni kuno sket.haha

tadi pergi kat home.
nampak ade satu artikel yang pendek tak pun cerita kot.
jom baca

Seorang lelaki NON-MUSLIM datang ke Malaysia untuk bercuti, kebetulan pada hari tersebut merupakan hari agama baginya, dia pun pergilah mencari GEREJA berdekatan tetapi tidak diketemui.
Akhirnya beliau bertanya kepada seorang wanita: "Saudaraku, dimana Gereja yang terdekat?"
Kemudian wanita itu menjawab: "Maaf, saya ISLAM."
Selepas itu, non-muslim tadi berkata: "Oooo.. Saya ingat kamu adalah sebahagian dari kami (bukan Islam) sebab biasanya seorang wanita ISLAM akan pakai penutup kepala (jilbab). Maaf², saya tadi tidak dapat MEMBEZAKAN awak ISLAM atau Kristian

 dah bace kan?
memang terasa gila lah bagi sesiapa yang terasa.
but aku rase ni memang btul.
kan dah hukum hakam nya begitu?
buat malu je lah.
aku sekadar berkongsi sahaja.
untuk mengingatkan kepada yang lebih baik.
insyaALLAH,kita sama-2 berubah ye wahai rakan seISLAMku?

sampai situ sahaja:)

assalamualaikum.
orait,

December 9, 2011

cara mandi wajib yang betul

assalamualaikum:)

tadi masa berjalan-jalan dekat mane ntah terjumpa artikel ni.
sangat sesuai untuk kita sebagai seorang umat islam.
so,kat sini nak berkongsi lah serba sedikit bagi yang tidak tahu.
malah yang sudah sedia maklum boleh juga memahami dengan lebih mendalam.
wallahualam.

Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah…
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.
Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.
“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.
Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.
Rukun mandi wajib ada 3 perkara:
Pertama : Niat.
Kedua : Menghilangkan najis pada badan.
Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.
Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”
Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.
Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.
Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.
Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.
Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.
Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.
Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.
Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.
Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).
Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.
Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.
Rasulullah S.A.W Bersabda : " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim]









finally -.-


yeah,baca dah tu ?
memang Allah dekat ngan kita sebenarnya.inallahmaana.kat mana-2 pun Allah sentiasa bersama kita.
jangan risau untuk membuat sesuatu yang baik dan risaulah untuk membuat perkara yang negatif.

--------------------------selingan-----------------------

ouh,finally i've finished my homework.
not all but a little bit.just literature a.k.a KOMSAS.
tepuk tangan sket *sendiri la.
tapi perlu di tacap-2kan lagi.
insyaAllah akan siap hari ni jugak.

alahai,kau baru nak siap hari ni?

orang lain dah nak habis buat homework lain dah sue.
lambat la kau.

mungkin ade yang cakap macam tu.
ouh,never mind.cakapla lagi.tak kesah la.hehe.
memang la aku ni lambat sket buat kerja.
at least,buatla jugak kan.

 untuk anda, anda, dan anda.
kalau terasa lah.nak siapkan  KOMSAS ni tak.
mestilah nak.
tapi tak tahu kat mana nak dapat sumbernya ya?
betul betul betul.
meh sini saya tolong awak walaupun awak tak nak.

cuba pergi dekat link cikgu ni.
aku tak kenal la cikgu tu sape.
tadi pergi gali cari kat google jumpa menda ni.
amek je lah kan.
sila pergi ke sini untuk kesenangan masa depan anda.


orait,GTG.
assalamualaikum :)












click yaww !

December 6, 2011

kerja sekolah ;/

assalamualaikum:)memandangkan cuti yang panjang dan budak batch 95 ni nak masuk jadi f5 tahun depan,cikgu-2 kitorang ni dengan baiknya kasi bekalan bawak balik rumah.terima kasih banyak-2 ye cikgu.bekalan tu mestilah homework kan.tak kan biskut kraker tu pulak.heee.so,nak buat list la kerja sekolah gue nih(bukan nak mintak simpati,hehe)

BAHASA MELAYU : komsas tingkatan 5
BAHASA INGGERIS : hand out
BAHASA ARAB : hand out
PENDIDIKAN SYARIAH ISLAMIAH : buat pembetulan PAT
PENDIDIKAN AL-QURAN DAN SUNNAH : nota sirah tingkatan 5
SEJARAH : nota bab 1-5 tingkatan 5
MATEMATIK MODEN : hand out
MATEMATIK TAMBAHAN : hand out
FIZIK : hand out
BIOLOGI : lengkapkan hands on
       +            KIMIA : hand out
_____________________________________
_______cukup 11 SUBJEK_________


dah tengok kan? banyak gila.tapi wat cool je.heheh.masih ade yang belum di langsaikan.takpe,nak berjaya kena la camni.banyak HW.dah nak SPM tahun depan.kena la bergerak lebih maju.tak caye la plak nak jadi calon SPM dah tahun depan.ya allah,sekejapnye masa berlalu.rasenya baru aitu amek result PMR.haha.semoga tahun depan lebih baik dari tahun ni.

lagi satu,result PAT dah sampai rumah.result menurun tapi bersyukurlah jugak kan.tengok kat ranking SBP tu,fariez yang number satu dalam batch pon dapat nombor 202 dalam SBP.dia kata budak yang dapat no1 tu sepupu dia.memang keturunan hebat ape.haha,tak kesah lah.meh tengok ranking SBP aku.

klik kalau nak lebih jelas

atas aku sket ARRA

name aku yang dikotakkan tu.715/9173.alhamdulillah:)

muahaha.nasib baik dalam top1000.bukan top10.bersyukur la weh!pertingkatkan lagi untuk SPM tahun depan.let by gone be by gone.

sekian,assalamualaikum !


December 5, 2011

penat.

assalamualaikum:)
lama tak tengok BLOG ney.nak kate rindu tak sangat.hehe.sori.seminggu menghilang dari pekan.bukan kene buang daerah  tapi pergi cuti-cuti Malaysia.hehe..orang duk sedap gi tusyen kite ni gi jalan-jalan plak ek.


 baru malam tadi sampai ke pekan.dari perak ke shah alam.dari shah alam turun ke cheras and then balik la rumah.mengambil masa 10 hari.fuhh,padahal dalam malaysia gak.


meh nak cite sket.kalau taknak bace gi la tekan button X kat atas belah kanan ye..hari khamis dua minggu lepas.hui lamenye. pergi bertolak ke pulau pinang menaiki kapal terbang.kehkeh.penerbangan dalam negeri je.dalam 1jam lebey sampai la.aku ngan tiga yang lain je pergi awal.sampai sane mak sedara aku amek.gi round USM p.pinang tuh.pastu pi pekena laksa penang.heheh.meleleh ayaq mata naa.haha.dalam pukul lapan tu sampai la rumah dia kat parit buntar,perak.pening gila lepas tu.adek aku yang kecik tu plak menanges cari mak ayah dia.kena la aku pujuk sebab dia tu rapat ngan aku sket.hehe.bange-2.malam tu ade gak perkara yang memang sangat tak diingini berlaku.sedeyh gile tapi takpe.aku kene tabah gak.ngeh2.


esoknya lak duk umah tak wat menda.mak sedara aku tu plak dia gi kerja.duk bilik je lah aku.bosan teramat sangat.takde ape yang best  pun haritu.juz menunggu mak ayah adik ngan tok aku je sampai.tunggu punye tunggu sampai gak mak abah ni lebey kurang 11 malam lebey.yang tok aku dia tak larat dah.dia tinggal  kat umah maklong aku kat batu gajah sebab sebelum mak ayah aku datang parit buntar tuh,singgah umah mak long jap kan.then,makan-makan char kuey teow.tu pun first time makan kuey teow kat luar.aku mane minat kuey teow selain kena makan kat dema.hehe.


hari sabtu tu plak pegi round bandar parit buntar.memang kat sana banyak kemboja jual baju kot.gi lah usha-2 baju.lagipun kakak aku nga cari baju untuk pertunangan dia nanti.bajunya cantik-2 mesti hargapun sama je kan.melepas lah nak beli baju yang lawa-lawa tuh.T_T.kat sana banyak jual baju kurung ngan tudung-tudung.bukan t-shirt atau  blouse ke.hari tu jugak kan kena bace doa akhir tahun dalam kalendar hijrah.petang tu dalam pukul 6 kitorang kat sana  bace yaasin then doa akhir tahun.dalam pukul tujuh tu berangkat plak ke simpang ampat lebey kurang 20 KM dari situ.aku panggil dia tok cik.tok cik ni adik ipar kepada tok aku.boleyh paham tak tau buat-buat paham je lah.


ahad tu plak pergi kuala gula.alah,tempat perlancongan tu.sampai sana tu pun tengah hujan.so,burungnya ade la gak berterbangan di udara.eceh.kalau nak naik boat katenya 13 orang satu boat RM180.hukaloh.tokse lah,lagipun hujan kan.gi lah jalan-jalan sampai tersesat jalan pun ade.haha =='


isnin ni la yang agak bestnye.pergi ke pulau mutiara.taktau ke?ahh,deoh sangat.gi sana naik feri skali angkot ngan keretanya skali.ketenya balik tu baru    
lalu jambatan.sampai-sampai dah tengah hari.pergi solat kat surau USM.tunggu mak sedara yang kat parit buntar tu tadi kat situ lah.dia bawak lunch sekali.jadi,takyah la ayah aku nak bazir duit sara makan anak dia ni.haha.pergi makan kat tepi pantai.mulanya nak gi batu feringghi taoi dah jauh ke belakang.gi je la kat pantai tu.depan dia boleh la nampak pulau jerjak.lepas gi makan sampai kenyang tadi pergi akuarium.tempat tu takdelah besar sangat tapi budak-budak kan suka tempat camtu (tak termasuk aku yek)..tengah-tengah nak keluar balik dah dari akuarium tuh,jumpa plak jiran aku.amboihh,memang tak besar Malaysia ni.petang tu lepas solat asar pi pekena pasembur.tahu tak pasembur tu.haa,dengan banggenye aku nak bitau walupun aku pun baru tahu apebende tu.pasembur tu sejenis macam rojak la kan.dia macam-macam boleh campur.ade ketam lah,seafood.kalau tak boleh bayangkan lagi pergi tanya pakcik google takpun yahoo.kan senang.tehee.malam tu balik lebey kurang kul sepuluh sampai rumah tok cik.tok aku tak ikut pun sebab memang tak larat nak jalan-jalan ni.


selasa pergi pulak ke zoo taiping.ade orang cakap 'eleyh,takde kelas  gi zoo' bhahaha.lantak la.naik train..adek aku yang irfan tu briyee iyee.biasalah budak kecik kan.korang pun dulu same la termasuk aku kan kan.kite kene memahami yang lebey kecil.hehe.perginya pada sebelah pagi sebab kat sana time dia nak hujan mase petang je.pagi tu okeyla kalau nak berjalan.sebelum tu pergi hantar kakak aku balik ke U dia.dia naek bas dari kamunting.beli tiket pagi tu jugak.


rabu tu plak pergi bukit merah laketown.tempat dia macam waterpark la tapi tak best sangat sebab dah lama kot.best lagi BGRC.hehe.bukan nak promote.main aer sampai tengah hari.penat.si irfan tu sampai nak burn dah muke.dulu dialah takut sangat nak pergi dekat tempat air macam tu.petang tu ape lagi.melentok lah.penat main air.air je padahal.melampau gile -.-


khamis tu berangkat ke shah alam.adik kepada mak aku.sampai malam la jugak.masuk-masuk rumah dia ade sedara yang lain tapi tak kenal.tidur kat rumah pak sedara aku tu 2 malam.hari esoknya plak mula-mula taktau nak gi mana.aku pun cadangkan lah gi i-city kat ayah aku walaupun taktau dekat ke jauh.rupenya dekat je.alang-alang pergi je lah.patutnya gi malam lebih untung lah sebab banyak lampu-lampu dia pasang.memandangkan takde mase sangat gi jelah pagi tu.sejuk gile oh.bape kali ntah aku kluar masuk.kate orang tu temp dalam tu -5.mak oiii.aku skali aku tergelincir tapi nampak macam biasa je kan.hehe.balik tu nampak lak gedung jakel wat sale besar-besaran.lagilah macam nak serbu je tapi takde mase.melepas lah mak aku ngan aku skali.haha.


sabtu tu berangkat pulang ke pekan.sebelum tu gi umah mak sedara kat cheras.makan tengah hari kat situ.dalam pukul 9 lebih sampai rumah.sampai-sampai rumah pengsan semua.haha.itula trip aku untuk kali ni.mesti bosan kan korang bace sebab takde gambar.hehe.gambar tak dimasukkan lagi.lagipun malas nak tunggu gambar  tu di upload dalam blog ni.


orait.mintak maaf sebab membuatkan korang bosan.nanti bace lak entri sal result.hehe.okey,assalamulaikum :)

November 21, 2011

Tajuk Cerpen ini: Iman 4.0 Flat..

asslamualaikum.tadi bukak da second acc fb.tengok-tengok cimo ade share satu file ney.pastu aku pun copy masuk dalam ni sebab takde entri nak tulis kan.heee:)

Mungkin apa yang ingin aku sampaikan ini adalah perkara biasa bagi sesetengah individu. Namun, aku harapkan moga pengalaman hidup ini dapat dijadikan iktibar dan titik tolak perubahan insan yang membacanya. Insya-Allah.
Aku berasal daripada keluarga yang serba kekurangan... makan, minum dan pakaian jauh sama sekali seperti rakan-rakan yang lain. Mungkin ini yang menyebabkan aku kurang mempunyai sahabat yang dapat mendengar keluh-kesah hidupku. Seingat aku, hanya ada tiga insan yang teramat penting dan bermakna dalam hidup pada waktu itu, ibu, kakak dan abang Cik. Mereka antara insan kurniaan Tuhan yang sentiasa menjadi tempat untukku bergurau dan berjenaka. Sahabat? Saat itu aku masih belum memahami makna di sebalik perkataan itu.
Aku masih ingat ketika saat aku ingin melanjutkan pelajaran ke Matrikulasi. Dengan berbekalkan duit hasil daripada pemberian saudara terdekat, aku membawa diri menuju ke sebuah negeri yang sebelum ini belum pernah ku jejaki. Keseorangan diri, bukan bersama keluarga seperti insan dan rakan-rakanku yang lain. Aku masih ingat kata-kata arwah ibu beberapa hari sebelum keberangkatanku.
"Alif tak payah pergilah Kedah. Kalau mak sakit ke, mati ke, Alif takkan sempat jumpa mak.."
Kata-kata yang pada waktu itu sukar untukku tafsirkan dengan logik akal. Apa yang penting bagiku pada waktu itu ialah dapat melanjutkan pelajaran walau sejauh mana pun kaki ini perlu melangkah. Benak hati terfikir, mungkin ibu risau tentang perjalanan aku nanti. Jauh, dari Pahang menuju ke Kedah mengambil masa 10 jam dengan menaiki bas. Seorang diri pula.
"Allah ada ibu, Allah ada..."
Alhamdulillah, dengan bekal hanya Iman dan tawakal, akhirnya sampai juga kaki ini ke medan perjuangan ilmu bergelar Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah. Melihat rakan-rakan yang datang bersama keluarga, tergambar betapa gembiranya perasaan mereka. Bertuah mereka, patut bersyukur pada Ilahi. Ibu dan ayah mereka senang, ada kereta untuk membawa anak tersayang menuju ke medan perang. Ayah aku? Hmm... teringat pula kereta lamanya yang tersadai di depan rumah. Ayah selalu bertarung dengan kereta kesayangannya itu. Sekali sekala syukur jika kereta itu dapat dihidupkan, tetapi selalunya memang sukar mendengar dentuman enjin daripadanya.
Harapan aku hanyalah satu, aku ingin memiliki satu-satunya angka yang cukup dikejar oleh pelajar ketika itu, 4.0 flat. Doa dan usaha aku gandakan dari hari ke hari demi mengejar kejayaan tersebut. Teringin sekali membawa balik angka tersebut dan menunjukkannya pada ibu. Walaupun ibu mungkin tidak mengerti apa makna di sebalik angka itu, cukuplah dapat melihat senyuman di wajahnya tatkala aku mengatakan aku antara pelajar cemerlang di kolej ini. Harapan itu aku simpan dan semat di dada. Adakah peristiwa itu akan telah tertulis di Lauh Mahfuz? Sungguh, Tuhan lebih mengetahui.
Aku masih ingat hari itu, hari Khamis. Aku keluar dari bilik kuliah dan menuju ke kantin. Aku cuba meraba-raba poket, mencari sekiranya masih ada sisa-sisa wang yang masih tinggal. Harapanku hancur, poketku kosong. Duit elaun telah habis aku gunakan untuk membeli barang-barang untuk menghadapi kuliah dan peperiksaan nanti. Dengan niat berpuasa, aku melangkah longlai menuju ke arah bilik. Mataku masih memandang rakan-rakan yang sedang enak menjamu selera masing-masing. Kalau ikutkan nafsu, ingin saja aku pergi ke arah mereka dan meminjam wang seperti sebelum ini. Namun bila memikirkan hutang yang masih tidak dapat aku langsaikan, aku mengalah. "Minum air paip lagi hari ni," desis hati kecilku.
Salah satu cara untuk aku menghilangkan rasa lapar adalah tidur. Cara itulah yang sering aku lakukan sejak daripada kecil lagi. Keluarga yang miskin menyebabkan kami sekeluarga sering menahan lapar sehingga berhari-hari lamanya. Mungkin sebab itu puasa tidak menjadi satu masalah buatku. Berlapar di siang hari sudah menjadi rutin waktu kecilku. Malam? hanya minum air paip dan terus tidur.
Aku melemparkan badan yang kian penat di atas katil dan cuba untuk lelap. Peliknya pada hari itu, aku mudah melelapkan mata, tidak seperti selalu. Dalam tidur, aku bermimpi perkara yang amat aneh sekali. Bayangkan, dua buah kotak masing-masing berada di sebelah kiri dan kanan. Lalu dua kotak itu bergerak menuju ke tengah antara kiri dan kanan, bercantum menjadi satu kotak. Setelah lama kemudian, hanya salah satu kotak sahaja yang kembali ke tempat asalnya tadi iaitu di sebelah kanan sedang kotak yang asalnya berada di sebelah kiri masih kekal ditengah-tengah.
Aku tersentak dengan deringan telefon bimbit yang berada di sisi. Dengan mata yang kurang jelas kerana tidak memakai cermin mata, aku melihat nombor yang tertera di skrin telefon. Ni nombor ayah, desis hati. Tanpa berfikir panjang aku terus menjawab panggilan tersebut. Eh, kenapa suara abang aku yang keluar ni? Mungkin talian di sana tidak berapa baik, sebab itu suara ayah dah macam suara abang, fikirku.
"Alif, mak dah takde..."
Kata-kata abang itu aku sambut dengan jeritan yang teramat. Sukar untuk aku percaya saat itu. Dalam keadaan wang yang kosong, aku bergegas menuju ke bilik sahabatku, Kamal. Saat itu, hanya dia yang terbit di benak fikiran. Mungkin dia dapat meminjamkan sedikit duit untuk tambang bas pulang nanti. Sesampai aku di muka pintunya, dia secara spontan melihat ke arahku lalu bertanyakan hajat kedatanganku.
"Mak aku dah meninggal Mal. Aku nak balik tapi takde duit. Pinjam RM50 mal, nanti aku bayar balik.."
"Takpe, kau tunggu sini, nanti aku datang balik. Tunggu kejap.."
Itulah sifat seorang sahabat. Dengan menebalkan mukanya demi seorang sahabat yang dalam kesusahan, dia pergi dari satu bilik ke bilik yang lain untuk meminta sedikit bantuan bagi membantuku. Beberapa minit kemudian dia kembali dengan membawa sejumlah wang.
"Nah lif, RM150 budak-budak ni yang kasi. Tak payah bayar balik, kau buat tambang bas dan makan minum kau dalam perjalanan nanti. Aku tahu kau tak makan dari semalam. Nanti aku jumpa pensyarah untuk tanyakan tentang bas. Budak sekolah kebetulan balik cuti seminggu hari ni lif, jadi tiket bas ke timur banyak dah habis. Kau tunggu sini."
........................................................................
Mataku memandang tepat ke arah mayat itu. Aku masih tidak dapat menerima hakikat tersebut. Itu bukan ibuku, aku memandang ke arah langit lalu bertanya seolah-olah insan yang sudah kehilangan akal dan akidah. Ya Allah, apa dosa aku sehingga kau uji aku sebegini rupa? Air mata lantas membasahi pipi, seperti menjawab persoalanku. Aku pergi tanpa redha ibuku... ucapan terakhirnya masih terngiang-ngiang lagi di benakku...
"Alif tak payah pergilah Kedah. Kalau mak sakit ke, mati ke, Alif takkan sempat jumpa mak.."
Keberkatan dalam hidupku mula hilang, itu yang dapat aku rasai. Peperiksaan akhir semester satu merupakan penyeksaan buatku. Sukar sekali untuk aku menjawab persoalan yang diberi walaupun sebenarnya aku mengetahui jawapannya. Betul, walaupun aku tahu jawapan di sebalik soalan, aku masih tidak mampu menjawabnya, sukar untuk difahami, tapi itulah apa yang aku alami. Waktu itu aku mulai sedar, angka yang selama ini aku kejar tidak mungkin dapat aku miliki. Satu sahaja doa yang sering aku panjatkan pada Ilahi.
"Ya Allah, sekiranya Engkau tidak mengizinkan aku untuk memiliki 4.0 flat dalam pelajaranku, izinkanlah aku mendapat 4.0 flat dalam Imanku Ya Allah. Amin"
Saat itu barulah aku benar-benar sedar, aku terlalu mengejar 4.0 flat sehingga aku lupa tentang keberkatan daripada seorang ibu. Apabila keputusan diumumkan, hanya seorang pelajar sahaja yang mendapat 4.0 flat dalam kolejku. 4.0 flat, yang terbaik dan sempurna sekali, semua "A". Sehingga hari ini baru aku sedar, bukan 4.0 flat itu yang aku kejar. Tapi Iman 4.0 flat, Iman yang sempurna daripada semua segi. Semuanya "A", seperti para sahabat Baginda Nabi Muhammad S.A.W.
"Ya Allah, kurniakan aku iman 4.0 flat, Iman yang sempurna..."
Pada kawan-kawan dan para sahabat yang membaca, harap kamu semua dapat mengambil iktibar. Sampai saat ini, keberkatan dalam menuntut ilmu masih saya tercari-cari. Usaha telah saya lipat gandakan, pensyarah dan tenaga pengajar telah sehabis usaha saya hormati. Namun kemudahan dalam menuntut ilmu tidak lagi saya rasai seperti dulu. Keputusan dalam peperiksaan semakin menurun dan tekanan dalam hidup semakin bertambah. Kenapa? Kerana Ibu.
Saya berasal dari keluarga yang susah dan waktu penghijrahan saya ke Kedah itu adalah saat di mana ibu sedang mengalami sakit tenat tetapi saya tetap dengan pendirian untuk menuntut ilmu dengan harapan dapat membetulkan umat Islam dan diri sendiri. Sedangkan saya tidak sedar saya dalam kemurkaan Allah. Sehingga hari ini saya berdoa, moga Allah ampunkan dosa saya terhadap ibu. Tiap-tiap pagi saya hadiahkan pahala al-Mathurat buat ibu, tetapi masih sehingga kini belum terjawab persoalan di benak fikiran. Anak soleh atau anak derhakakah aku ini?

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: 'Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara, sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.'
[Hadith Sahih - Riwayat Muslim dan lain-lainnya]
Ingat sahabat sekalian, nabi menyebut "anak yang soleh". Ada satu syarat yang teramat berat sekali di situ iaitu soleh.
"Senangnya soleh di mata manusia, tetapi sukarnya untuk soleh di sisi Maha Pencipta."
- Artikel iluvislam.com

November 18, 2011

muehehehe.

assalamualalikum:)


oyeah,hari ni balik cuti akhir tahun dimana budak-budak SPM meneruskan perjuangan mereka.ermm,banyak perkara yan ingin diceritakan,diluahkan,disuarakan dan macam-macam lagilah.yang pasti aku akan menghabeskan jua penulisan aku hari ni cause pas ni insyaALLAH 9(doa-doakan la) aku tak nak online dah.TEET. *eh,boleh ke? takpe,kite tengok je lah ye sue?hehe


okeyh,first pasal result.alhamdulillah aku dapat 8 A dimana campur-campur la kan A-,A dan A+.dan seterusnya 3B.tapi ni yang teruk sket dari sbelum ni.ade yang dapat stret A,tahniah fariez.10 A pun ade.9A dan seterusnya.okeylah tu kan.korang dah buat yang terbaik untuk diagnostik ni.kite tengok lak ranking SBP yep.doakan yang terbaik.amin.tahun depan maybe dah tak same kelas ngan  budak 4 jaguh tahun ni.hukhuk.sedeyhnyek!hari selasa malam tu ada jamuan kelas bersama cikgu siti dan ckg azizi *memangla dorang kan suami isteri memang best gilaa malam tu makan nasi minyak.ambil gambar tapi afiqah husna tadek gi kem jati diri form 1.lepas iring ckgu balik.sambung ngan men macam-macam.dengan ade speaker dengan mic skali.maklumlah kelas aku tu semua MT sekolah blake tapi tak termasuk aku lah.kemas-kemas semua.lupe plak nak cakap yang kitorang buat kat kantin.




ape lagi eak,asal lupe plak ni.haa,aku bace novel Baju Pengantin Mak Andam lepas periksa aritu.novel tu yang sempat.haha,macam perlu je.memang meleleh la ayer mate ni.haha,kalau nak tengok dari fizikal aku ni memang nampak gila-gila sikit dan macam takde feeling pun.kawan-kawan aku pun cakap macam tu.heh,aku ade jugakla.memang sedih pun bace.sweet.aku sarankan korang bacelah.boleh mantapkan penulisan karangan dengan tambahan ayat-ayat gramatis semua.aku terpikir guane lah dorang yang menulis novel ni boleh pikir nak buat cite-cite yang sedap.ah,lantak dorang lah kan.dah nak camtu nak guane lagi kan.hish ape-apelah.buku sinergi aku tak habis nak bace.novel tu pasal islamic sket lah.takpe-takpe,cool.


ni pasal persekolahan pada tahun hadapan.hal ini bermakna aku dah jadi calon SPM.T_T.hikkk.pagi tadi ade perhimpunan *memang pagipagi ade pon ustaz shamwil cakap tahun depan nak lagi berdisiplin dan patuhi peraturan sekolah itu.perkara biasalah kan kalu duk sekolah kan.tak lari dari semua tu.yang ade perubahannya hari khamis pakai baju rumah ngan seluar slack.whoaa ini best.sebab sebelum ni kena pakai ngan seluar track yang tak sama warna tuh kan.bonda lak suh pakai lencana dan name lau ade.ish,mane nak cari lencana? dah la tahun last.hehe,okeoke.nanti la beli baru.




lagi-lagi,nak cite pasal malam perpisahan dengan form 5 dorm aku.SOBS.mula-mula-mula aku dah tido dah cause ade yang nak packing lagi.then,dorang kejut la sape yang tido tu except OJE yang terlalu kepenatan pergi ke maahad tahfiz.kitorang cakap-cakap la.sedih.dorang da takde dan amanah tu turun la kat kitorang yang form4 ni.sampai pukul satu lebey kurang.gudluck kak ecah,kak syak and kak fatin dalam spm.saya tau anda semua boleh buat.chayok!doakan kitorang yang nak berjuang lagi ni.takut:(


kerja sekolah amatlah belambak.gone ney?nak pergi jejalan lagi.hehe.insyaALLAH boleh jawab.dah la nak SPM tahun depan.memang tak caye sebab macam sekejap je aku baru masuk time form 1 aritu.,tuptup dah nak naik form 5 dah.memang senior lah aku ney walaupun perangai tak berubah lagi kan.hehe.cane la eh tahun depan kan.


okeylah,menda tu je aku nak story kat sini walaupun tadek orang nak bace kan.takpelah.lain kali pulak.assalamualaikum=)

November 8, 2011

kbai.

assalamualaikum semua,kbai?taktahu ke?itu singkatan bagi OK BYE.taktahulah mane datangnya nickname tu.aku tiru je lah kan.actually hari ni nak balik dah.penat dah duk rumah.nak gi sekolah pulak.hehe,ye ye o je kan.malam ni ada MALAM SANJUNG GEMILANG.mc dy biasalah kan mestilah syue ngan ayie.huwaa,hebat-hebat.MSG nilah yang bagi anugerah kat seme yang telah menaikkan nama sekolah kan.alhamdulillah ramai f4 yang dapat tak termasuk aku.aku ni tak aktif sangat sebenarnya kan.tak mampu nak dapat anugerah yang sekolah  bagi.takpe-takpe.bersyukur je lah ngan ape yang ade kan.taktahulah lagi nak pakai baju ape sebab aitu syue cite yang bonda nak wat gempak punya.sebelum ni kitorang pakai baju batik.itu dah menjadi kebiasaan ngan baju batik koy yang dah lusuh tu.haih,teringat plak nak bayar baju batik yang baru ni.hmm..kite tengok je lah nanti bagaimana yaa.satu lagi,petang ni sebenarnya ade rehearsal pemakaian pangkat.huhu.aku dapat la gak naik pangkat dalam pasukan pandu puteri ni.weheee!


esok yang betul-betulnya.harap-harap  berjalan dengan lancarlah kan.amin.sekali ngan tu ade TTS.tempur tanpa senjata oleh pkbm sekolah.whooaa.petang-petang dorang asyik wat latihan nak mantapkan pertunjukan tu nanti.tak sabar nak tengok rasenya.haha,


aku ni nak balik tapi tak packing lagi.teruknya--,  adek aku pun yang sheikh muhd azim tu pun balik petang ni.akak aku ni yang tak balik lagi kan.2 minggu lagi nak sekolah sebelum cuti akhir tahun dan tahun depan nak naik form5 pulak.mak eh.tak sanggup rasanya nak lalui dugaan sebelum SPM kan.takut pun ade.jadi senior dah aku skang ni.takde dah akak nagn abang yang lagi tua dalam sekolah tuh nanti kan.dengan pemimpinan yang baru dilantik aitu.semoga pemimpinan tahun depan berjalan degan lebih baik.amin..


okeylah nak gi onn fesbuk jap,nak tengok menda yang ade pastu nak gi packing.doakan perjalanan aku e sekolah baik-baik aja.till then,ASSALAMUALAIKUMwarahmatullahiwabarakatuh=)

November 5, 2011

happy eid:)


assalamualaikum:)

disini saya nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.

korbanlah seadanya,yek.

hepi befday gak kat afif irfan.beday dia 10zulhijjah.

ok,salam.

bercerita tentang periksa?

assalamualaikum!!


berbicara tentang periksa.mai sume bace!


ok,pekse aku mule dari 17 okt.haritu pekse BM dan sejarah k1.malam sebelum tu aku setudi komsas dulu.sej juz bace gitugitu je walaupun kado ke diri ini lemah dalam matapelajaran sejarah itu.
pagi tuh dorang kasi spot.aku pun sempat la bace sket.sek bek masuk la gak spot tuh.petang tuh sejarah.bolehlah jawab kan sebab bulat-bulat je kejenya.yang taktau tu hentam je lah.harap-harap hentam tu betullah kan.amin.


hari selasa tu pulak periksa BI ngan sejarah paper 2.summary BI payah nak cari point dya.aku pun copyje la manemane yang sesuai si dya.aku dapat tahu result semalam secara tak langsung sebab terjumpa madam kat bilik guru.so,aku ngan saliah pergi la tengok result.alhamdulillah A-.walaupun 70.heee.paling highest pun ayie ngan ainsya - 75.wohhooo.nampak sangat macam tak leh skor kan.mimi kat kelas 4pk tu 77.lagilah hebat.13 orang je A- dalam kelas tu.agak menyedihkan madam jugak agaknya kot.sorry madam :')..sejarah kertas 2 pulak macam hancur gila.esei die aku men bahan je.huhu.sedihnya sejarah.macam cikgu dah habis tanda je.tapi result?taktahu lah :/ aku hanya mampu doakan yang terbaik jek.cikgu hafsah,bagilah saya markah kesian sket --',


hari ketiga plak periksa math mod dan pqs.math mod tu aku bleh target kot tapi takleh yakin sangat,Allah bleh tarik bila-bila je kan.kertas dua tu graf aku buat dua-dua walaupun dia nak satu.cikgu siti tolonglah bagi markah yang oke-oke kat saya yaa.hehe.pqs?laa,Pendidikan Al-Quran dan Sunnah la.perlu hafal hadis banyak.aku buat latihan dalam JUJ alhamdulillah ade yang masuk.sian mek,dia jawab tiga je.padahal kena jawab 4.takpe mek.


khamis tuh tak pekse sebab pergi shah.ade budak thailand datang.kitorang yang pergi bandung tu kena la wat presentation sket an.esoknya la jawab PSI,pendidikan syariah islamiah.budak-budak kasi skop.bolehlah jawab gak walaupun lupe sket.hari jumaat tu balik.paper 1 dapat 31/40.alhamdulillah.kertas 2 ustazah tak abes tanda lagi an.bz saje kan.h0h0


wargh,menyala tak merah ney?hehe.sambung khamis mggu depan tu dengan subjek kimia.huh!lelah dibuatnya.tak engat sangat masuk ape dah.yang pasti skop yang dapat tu.paper 3 tu ntah pape jawab.lau kertas dua lagila kan.seharian menjawab KIMIA.memang chemist lah hari tuh seme orang.heee:)


blink blink.hari jumaat seterusnya pulak.add math\grrrrr/killer lah! dah la pagi tu start ngan add math dulu.mak ai.latihan da buat lenyek je.haduh.aku tak paham la.aku gi jawab soklan number 7 yang orang kate susah tu.aik,soalan number 8 tu lagilah.lepas pekse tu baru aku tau betapa simple nya nak jawab soklan 8 tuh.ishh.tuh la,nape aku taktau!petang tu pekse kertas 1.dalam dewan yang serba panas tuh.ni sebab nak selaras 1 form dalam tuh.mak eh,penuh dewan tuh.154 orang.bayangkan lah.ni memang tak cukup masa lah.papepon aku pkai hentam je.cikgu kate baru kertas 1 yang ditanda oleh cikgu baru.cikgu zizi kate ade gak yang 70 lebeyh dr 80.macam fariez je kan.takpelah,kite tengok nnty.


isnin plak,biologika.lagilaah peningnya.rase nak nanges je :'( tapi tahan je kan.dah memang aku tak banyak study.dalam kelas tak tumpu perhatian.haa,keluar dah ayat skema kan.p1 p2 p3.huh.  =.='
paper 3 la.bace menda lain tp kuar laen.anaerobic ngan aerobic lain kan?yes,tol la tu.buat je report tu hentam nak mampus.


keesokan nya lak arab.aish,baru nak bace pagi tu.mak ehh.sekbek sempat yang durus wa 'ibar tuh.tapi karangan?hancuss~paper 1 same gok.soalan dyaaaaaaa.banyak pakei hentam sajaa.masdar je banyak.alooohhhh,ustaz kan baik.wee


paper last yang killer teramat,physic la kan.huuuu.ni mmang nak nanges tol.kertas dua tuh.essai manyak salah wwooo.cikgu,malu..heeee~mintak maaf cikgu:(  #speechless


last day,pj ngan sivik.huhu.enjoy gilak.mainmain dan tak study langsung kan.tapi hati ni risau paper   punya result.ya allah,bagilah yang terbaik untukku.amin.




huuu,itulah ceritaku.sedeyh nyek.doakan aku dapat flying kaler not flying kick okey?


salam:)

September 23, 2011

bandung

assalamualaikum.hmm,hari esok nak bertolak ke LCCT pergi ke bandung.doakan kami eah.sape kami tu?hmmm,mereka ialah fariez,raja,mujib,amir,mirzam,dol,syue,faratika,pqah usna,amalia,aini,aimi,anis amira dan mirah daud dan termasuk aku sekali.woahh,cuak err!!kitorang pergi seminggu duduk ngan mak angkat kat sana.harap-harap la dapat keluarga yang okey eh.doakan,amin.

okey,tu je nak cakap.takut!gementar seme ad.nanti tgok plak gambar kat sana ekk.

PRAY FOR US :[

September 16, 2011

tiada kerja:/



























































assalamualaikum.haha.tu semua dari tumblr aku lah.hehe.memang tiada kerja:)
aku berblogwalking tadi sambil bace tutorial mereka and aku mencuba.terubah sikit aku punya blog neyh.haha.aku try macam-macam ade yang boleh buat ade yang tak.biasalah,baru belajar.malas nak buat header lagi sebab macam serabut je kan.nanti-nanti la.
 
Copyright sns-sitinur.blogspot.com :)