December 29, 2012

#pray for gaza
















they will be free.
don't stop pray for them:)









December 23, 2012

budak pmr

salamun'alaik:)

kasi besar punya



hai.alhamdulillah,genap duatahun aku ambil result PMR 2010.haha.alhamdulillah i've got 9 A's in my PMR.actually teringat tarikh ni sebabnya ada yang rajin nge'post' kat group SBP0812.mengimbau kembali kenangan kami masa kecik-kecik dolu.aku ingat lagi masa malam sebelum amek result.kecut habes dah perut,sejuk -5 fahrenheit (ada ke?).macam-macam rasa ada.alah,mesti korang yang dah amek result PMR walhal SPM pernah rasa gitu kan.tapi aku taktau la pulak macamana nak hadapi perasaan nak amek result SPM2012.fuuuh *kesat peluh .malam tuh macam biasalah ayah aku pergi analisis keputusan PMR bersama rakan sejawat yang lain.aku tidur takpasti lah pukul berapa.cuak sangat.

pagi esoknya aku masih rasa lagi debaran nak-nak lagi memang dah dekat dah.bagi menghilangkan debaran tuh aku pergi la iron baju batik sekolah.dah memang kena kalau nak amek result pakai baju yang melambangkan sekolah,takkan nak pakai baju sekolah kot cuti-cuti gitu.FYI,afiqah azeli tumpang aku memandangkan ayahnya seorang pengetua,hendak menguruskan hal PMR di sekolah beliau.wuuu.dah sampai tuh,tak ramai mana la orang.tunggu je lah nama dipanggil.tetibe ade terselit rupanya nama aku dalam senarai 9A PMR.



heh.besar gila.ni lah slip meja zaman PMR dulu.sign aku pun nampak sangat  macam budak takcukup umur.haha.yes,9 subjek guwa amek.masa ni aku suka sangat ngan angka giliran aku.CP015K051.tapi apebenda lah sangat.


inilah keputusannya.terima kasih cikgu-2 lower form.aku ingat lagi cikgu-2 yang mengajar subjek-2 tersebut masa lower form

                           bahasa melayu - F1 cikgu azmanizan
                                                   F2 cikgu khuzaimah
                                                   F3 cikgu azmanizan @ cikgu fizoh
                           bahasa inggeris -F1,F2,F3 miss suriati
                           mathematics - F1  cikgu afidah
                                                F2  cikgu ally & cikgu afidah
                                                F3  cikgu allysharina
                            science - F1 cikgu nadzrah
                                         F2,F3 cikgu kamsiah
                            sejarah - F1,F3 cikgu wan suhaila
                                         F2 cikgu shahrizal
                            geografi -F1,F2 cikgu nini shafrina
                                         F3 cikgu normila
                            kemahiran hidup - F1,F2,F3 cikgu shahrizan
                            P.agama islam - F1 ustaz safwan
                                                   F2 ustaz shamwil
                                                   F3 ustazah aziah
                            bahasa arab - F1,F2 ustaz bakeri
                                                F3 muallimah noorita
                           

banyak kot kenangan lower form sampai tak teringat dah aku.post ni tak bermakna aku nak bangga sangat ngan keputusan aku.aku bukanlah high achiever pon dalam PMR ni dan bukanlah pelajar terbaik.bercakap mengenai pelajar terbaik,disandang oleh Anis Amira.sangat hebat.yang aku bangganya kawan  aku sorang lagi nih,dia ni bukan pelajar target pon sebenarnya tapi dia boleh je dapat 9A dalam PMR.sape kesah kena target tak target kan?lagi malu ohh kalau jadi budak target tapi tak dapat apa yang ditargetkan.nauzubillah,minta dijauhkan.so,kat sini adik-2 jangan lah mudah mengalah yaa.



hah,asal nak kepoh pasal aku yek.macam baru dapat result je.ye dok. tkpe-2 aku join korang yg eksaited dapat result tu kan.*burr


eh eh,aku ni sebenarnya nak cakap pasal budak PMR tahun ni,terlebih mukadimah..


*********************************************

okay,straight to the point.

aku nak mengucapkan tahniah kepada PMR2012-leavers.alhamdulillah,adik-2 dah dapat result kan.terimalah dengan reda.korang dah buat yang terbaik dah kan.bagi budak-2 F3 sekolah aku,hanya 34 orang sahaja yang berjaya 9A dalam PMR mereka dengan GPS 1.171,mendapat tempat kedua dalam pekan nih,kalah lagi dengan SHAH.praise to god.tapi bukan yang dapat 8A and so on,bukan bermakna anda tidak berjaya.mungkin itu yang terbaik buat anda.tak semestinya kalau straight A PMR, boleh skor SPM nanti.banyak dah dengar cerita macam gitu.malahan mereka yang tak skor dalam PMR pon boleh jadi cemerlang gemilang dan terbilang nya dalam SPM.wohhoo,mantop bunyinya.

bagi adek dorm aku yang sorang-2nya F3 dalam dorm tuh,jangan putus asa yaa.dia nih dapat 8A1B.hebatlah jugak tu kan.jangan risau..cool...rilek.PMR tu basic je.nak tahu samada kite ni focus ke tak selama 3 tahun belajar.aloh,target SPM pulak la yek.bolehnya focus.

haaa,bagi adik-2 yang bakal menghadapi PMR2013,gembleng tenaga anda.jangan hampakan 3tahun anda belajar.aiyooo,tahun last PMR kot.tunjukkan yang terbaik untuk KPM.muahaha.tapi mesti soalan lagi susah kot?takut tak?haha,kidding.kalau dah struggle semua in shaa Allah takde apa yang nak dirisaukan.start la buat hubungan dengan cikgu-2 balik sekolah nanti.jangan nak berpakwe makwe sangat lah korang,lempang sorang-2 kang. 

tapi ada ja yang cakap, 'eh,dia tu kapel-2 OK ja dia punya result'.ni aku nak marah ni.eh,korang bukan tahu pun hati dia nih.tenang ke idok.maybe Allah nak bagi ujian kasi dia ok dalam pelajaran.masa depan??bila kat U nanti???sapa tau.tak semestinya ujian tu apa yang kita lihat susah je.kekayaan tu boleh jadi ujian jugak.Allah nak tengok dia camno.sangat sedih bila ada kawan macam nih.nak tegur tapi kawan kan.banteras guna hati je lah kan.lemahnya iman aku.tapi doakan mereka dikurniakan hidayah supaya berubah.doa juga untuk diri kita dijauhi oleh godaan syaitan laknatullah.amin.

bitaufik wannajah



doakan semoga 11A+ dalam genggamanku:)
                                       

December 16, 2012

rindu

assalamualaikum



so,macamana cuti sekolah kalian.pasti meriah gempak kepoh dan sebagainya kan.terutama sekali bagi mereka yang nak memulakan sesi persekolahan mereka tak lama lagi.seronak kan??selamat memasuki ke sekolah semula yek adek-2.

ops,terlupa plak pasal budak-2 PLKN nih.untuk kawan-2 yang bakal menjadi wirawan dan wirawati negara,selamat berjuang,selamat menjadi katang,selamat mendapat kawan baru,selamat apa lagi eh?selamatlah dari semuanya.aku tau,korang semua mesti dah tak sabar nak pergi PLKN kan?semoga dapat input-2 berguna daripada sana.

sebenarnya aku tulis nih sebabnya aku memang dah rasa rindu gila kat kengkawan masa sekolah dulu(dulu tu macam dah lama sangat).lagi-2 kenangan sebelum SPM.macam-2 ragam kami ada.haha.


rasa-2 ada muka macam ni tak?


teringat plak kat budak-2 dorm yang sentiasa bergelak ketawa dengan sopan.kihkih.bercerita sehingga larut malam tapi aku tak join la sebabnya sokmo sangat tido awal.mereka-2 ni sangat awesome!kalau nak makan malam selalunya kami pergi bersama.

aku rindu lah nak buat rutin seharian kat asrama tu.basuh baju,memang dah kena setiap hari.kalau malas pun,mesin basuh ada.masukkan duit syiling,tunggu limapuluh minit then siap.pergi sidai kan.kalau mesin tu tak keluar air.kami memang rajin sangat masukkan berbaldi-2 air.sanggup kot tadah air semata-2 nak basuh baju..guna  mesin.sangat rajin.

pagi-2 kalau bangun awal ameklah baju yang pakai semalam pastu basuh.lagi-2 basuh kan?lah memanglah,ini sangat sinonim dengan perempuan.ape lagi ye rutin aku kat asrama?pergi sekolah.dah hidup nama pun sekolah berasrama penuh bukan nak bangga ye.aku rasa aku hidup kat instar selama 5 tahun tu sekejap je.adoi.

aku rindu nak kena mention nama dengan cikgu sebab tidur.ni lagi satu tabiat yang korang diharamkan tiru kalau nak berjaya.aku ni selalu sangat lalai dalam kelas.tidur tidur tidur.ahaha,malu kot bila kena ngan cikgu.takpe,tu kan kenangan.nak lagi aku ni duduk belakang skali dalam kelas.lagi la.sayup-sayup je dengar suara cikgu.haha.rindu jugak cikgu-2 yang selama ni telah mengajar kami menjadi murid yang cemerlang.alhamdulillah.TERIMA KASIH CIKGU:)



Oleh itu, ingatlah kau kepada Ku, supaya Aku membalas kau dengan kebaikan; dan bersyukurlah kau kepada Ku dan jgnlah kau kufur.- Al-Baqarah [152]






                   

December 11, 2012

SSKS ✿‿✿

jom makan!

Assalamualaikum.first skali nak beritahu kalian bahawa cara penulisan In Shaa Allah.ha,macam gitulah cara penulisannya. IN SHAA ALLAH.kerana apa yang selalu kita tulis dalam 1 perkataannya maksudnya lain.kita kena tulis dalam 3 perkataan yang berbeza barulah bermaksud dengan izin allah.


berbalik kepada topik asal kita iaitu SSKS.it's stand for SAYA SAYANG KAWAN SAYA.sangatlah macam gegurl.lah,memang perempuan kan.abaikan.sejak 5 tahun lagi aku dah bersekolah hinggalah tingkatan 5.macam-2 jenis kawan aku jumpa.12 tahun rupanya aku dah gi sekolah.macam sekejap je kan.tapi sekarang ni aku nak cerita pasal kawan-2 start aku form1 kat Instar.muehehe T.T


1 PERKASA

masa f1 nih aku jadi penolong ketua kelas.zaman kecik-2 dulu,engat tk?ketua kelas dia plak anas fadhil.sangatlah lawak ketika f1 dahulu.tak meced kate org.dahlah dengan home sick nya.sob-2.enough,jangan memalukan diri.harhar.

ainul 'izzatti
nafisah muzafar
zakiah jamaludin
siti liyana omar
aina nadzirah
natasha zakaria
farah aini
hidayah alias
asyikin misnan
aimi arini anis
izzati syazwani
nurul athirah
nurul arwani
fadhli azri
anas fadhil
irfan hazman
ikhmal
al-fikri raiez
hanif latif
aiman omar
syamil othman
redzuan bohary
mirzam jamari
amin samawi




2 PERKASA

aimi arini anis
rabiatul adawiyah
nurul arwani
asyikin misnan
siti liyana omar
ainul 'izzatti
aina nadzirah
farah aini
nafisah muzafar
hidayah alias
nurul athirah
zakiah jamaludin
natasha zakaria
izzati syazwani
fadhli azri 
khairi ramli
redzuan bohary
al-fikri raiez
anas fadhil
fariez adha
hisyammuddin
mirzam jamari
ammar faez
ikhmal tridi
aiman omar
amin samawi
syamil othman
irfan hazman
hanif latif

semuanya 30 orang.katanya masa ni jadi kelas elit.elitlah sangat.tak menjadi kelas british council uh.haha.kelakar.ops,kelas ni la rasanya memang terbaiklah duduk tengah dataran masa prep.fuh,MALU.takpe,jadikan kenangan:)

3 PERKASA

nursyuhada
shuhadah saliah
nur fitrah
husna amalia
aliya nabila
athirah farzillah
nazirah
asyikin ghazali
afiqah husna
nabila
salam
wafi
amirullah
ikhmal tridi
aiman omar
aizad yahya
hilmi othman
zhariq fikri
fikri fazil

aku rasa kelas ni paling gegak-gempita.haha.macam-2 perkara berlaku time f3 nih.semua ni sebagai cabaran kot untuk kteorg amek PMR.alhamdulillah 9A jgak :D
*ade sket lagi budak yang aku lupe.hmm.sori
untuk PMR 2012 ni katanya keluar keputusan 19 disember ni.betullah tu kot.didoakan semoga batch 97 mendapat keputusan yang cemerlang.amin:)

4 JAGUH

farah syahira
nursyuhada
shuhadah saliah
nafisah muzafar
nazirah
fatin amalina 
ain syafiqah
adillah
syarranur
intan
hasimah
afiqah husna
amirah hanis
zakiah
norfaratika
husna amalia
izzati zahiera
anis amira
syawalludin
khairi ramli
anas fadhil
hisyammudin
fariez adha
fauzan azwan
nazrul faiz
farezwan
aiman omar
hilmi othman

ok,upper form.dah meced kot.kot laaa.time f4 la banyak perkara yang kena handle.al-maklumlah dah BESAR kan.dengan kemasukan f4 baru lah.yang nama berwarna hijau tu semua f4 baru tapi sekarang ni takde dah istilah tu.memang la,baru masuk kot.tahun kami budak paling ramai sains agama.29 orang.selama ni tak lebih 25.


5 ABU TALHAH
raja zafran (ketua kelas)
farah syahira (penolong ketua  kelas)
fariez adha (ketua pelajar)
nursyuhada (penolong ketua pelajar)
hakim karimi (ketua badar aspura)
nooramirah daud (ketua badar aspuri)
hilmi othman (ketua aspura)
irfan hazman (KR rumah merah)
khairi ramli (KR rumah kuning)
zakiah (PKR rumah biru)
afiqah husna (PKR rumah hijau )
anas fadhil (ketua PPS)
norfaratika (penolong ketua PPS)
rabiatul adawiyah (ketua PRS)
anis amira (penolong ketua PRS)
nadia najihah
nazirah
mardiana
nurul farhana
syarranur
amirah hanis
fatin amalina
nazrul faiz
mirzam jamari
hisyammudin
syawalludin
aiman omar
fauzan azwan

lengkap.semua jawatan ade dalam kelas aku time f5.terbaik!dahlah MT-2 blake.hewww.banyak sangat masalah aku tengok yang mereka alami tapi dorang tabah je menghadapinya.tahniah kawan!dan semua wakil MT sistem rumah ade.hal-2 merit dan dimerit rumah mereka amat peka.harhar.tahun ni jugaklah kami bertungkus-lumus menggembleng tenaga bagi mempersiapkan diri untuk SPM yang baru sahaja tamat.alhamdulillah.semoga kami mendapat keputusan yang cemerlang.cepat-2 doakan kami!


sedikit peringatan










kalau rajin search la tumblr.belambak quote-2 & gambar-2 yang menarik:)



  written by,






December 8, 2012

ohyeaah!


assalamualaikum semua and a very good evening to everyone.bhaakk,kena berlatih speaking ler ni.ok,dah abis pekse baru nak praktis kan.nvm.first of all,sangat-2 lega pabila dah abis SPM.yeahh,dah tak jadi budak sekolah.sedih,gembira.semua bercampur baur.eh,dah lama dah tak menaip.kekok la plak.teringat zaman dulu kala.beria-2 nak online nak update blog,twitter dan bagai-2 lagi.hampeh  tol.bazir masa je kan.sekarang ni cuti lama gila.untuk yang dapat PLKN tuh tahniah.habiskan masa korang sebelum ambil result spm.


yang kat atas ni semua muka-2 dah merdeka.hepi gilaa.ada adengan nangis-2 la lepas tu.ustaz kram yang baju pink tu.guru PQS kiteorang.aih,korang acane ngan paper PQS?mesti semua hebat-2 kan jawab.ustaz suruh doakan semoga dia dapat sambung PHd.hebat kan ustaz?insyaAllah kami doakan ustaz.amin.




kenangan sebelum surau di'renovate'







semoga kami dapat membanggakan InSTAR di mata dunia.amin






 

December 7, 2012

SPM 2012 is OFFICIALLY OVER

Assalamualaikum warahmatullah.

ok.apa khabar anda-2 sekalian dan follower yang tk seberapa ramai *lap air mata  .ud'ulakum bitaufik wannajah fi kulli sannah wa kullu 'am wa antum bikhoir.hal antum tafhum?ahh,kesah lah.jadi anda sila duduk diam-2 atas kerusi.fokus...fokus kan hati jiwa dan qalbu anda sebab saya mahu menyatakan bahawa saya SUDAH TAMAT ZAMAN PERSEKOLAHAN.*ceh,tu je ke??rilek-2.hati dah berbunga-2 dan burung-2 berterbangan kat udara tuh.tak nampak?pergi luar tingkap sana la kak oi.ok stop.amacam kalian punya SPM?mesti hebak kang?bukan macam aku nih.meh sini awak-2 semua dengar cerita aku.*hekss T.T

seminggu sebelum SPM aku kelihatan macam rilek je.taktau nak stadi ape.tapi bila hari jumaat tu mulalah nak amek buku komsas yang tebal dan yang hujung tahun 2011 ckgu suruh buat tu,ingat tak?hehe.then,ade yang kasi skop.nak caye ke tak,nak caye ke tak?aku pun usha-2 gak skop tuh sebabnya cikgu kata jangan caya sangat.stadi-2 la macam biasa.cuak?mesti la cuak.hari sabtu sebelum SPM da sixers buat sesi bersalam-salaman.bengkak mata aku,sedih apa taktahu.sesi bermaaf-maafan antara kami.ade gak tengok budak laki lap-2 air mata.biasalah tu,budak nak insaf.pastu,kami pergi ke dewan gemilang untuk membaca surah yaasin sebagai perlindungan bagi kami untuk menjawab soalan periksa.in syaa Allah dipermudahkan.




on the first day,berdebar-2 bila ckgu syuk bg tips-2.rasa takleh pkir dah.padahal BM je kan.taktau la haritu berdebar gila.baca sana baca sini tak masuk jugak.aisk,cuak2.sebelum masuk dewan tuh memang dah langkah kaki kanan.tengok atas meja ada buku jawapan.mak ehh,SPM 2012 dah ke.cepatnya.takcaye pon ade.papepun,kena jawablah jugak kan.

  • Bahasa melayu (5/11/12) 

  • Bahasa inggeris (6/11/12) 

  • Sejarah (7/11/12) 

  • Math Mode (8/11/12) 

  • Pendidikan Syariah Islamiah (19/11/12)

  • Add math (20/11/12)

  • Physics (21/11/12) 

  • Chemistry (26/11/12)

  • Biologi (27/11/12) 

  • Bahasa arab (3/12/12) 

  • Pendidikan al-quran dan as-sunnah (5/12/12) 







alhamdulillah,tepat jam 4.30 ptg 5 disember 2012,tamatlah peperiksaan SPM 2012 bagi budak sains agama.serius,memang takrase pape sebabnya kteorang je dalam dewan tuh.masa budak sains tulen habis last paper diorang,rase gak berdebar ngan sakit hati.haha.mereka dah la buat aksi-2 yang menggangu emosi kami.apentah.teringat plak ketua pengawas kat depan tu cakap.keluar-2 depan ustaz ikram dah tunggu.malaslah nak check.section a PQS aku jawab macam ape ntah.enough.menda semua tu kan dah lepas.jangan dikenang.haha.sekarang ni hanya mampu berdoa supaya dapat pemeriksa yang baik hati dan senang nak bagi markah terutamanya bagi calon CP015A055.amin.



bagi lepasan SPM 2012.ingat,ini baru permulaan kehidupan kita.dulu-2 ada cikgu,warden and kawan-2 jagakan kita.kalau mak ayah itu memang sentiasa.ilmu bukan dituntut di sekolah sahaja malahan dimana-2 sahaja kita berada.ingat lagi soalan pqs,allah menghilangkan ilmu dengan mematikan ulama'.so,kita lah kena berusaha menuntut ilmu tersebut supaya ia tidak hilang.lepas ni,bawa hala tuju masing-2.doakan batch 95 terutamanya the sixers mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM 2012.In shaa Allah.

lastly,aku akan sentiasa merindui InStar,budak dorm siti khadijah,budak-2 kelas aku since aku form 1 hinggalah kini,guru-2 yang telah banyak berkorban untuk kami, dan semualah yang aku kenal kat sekolah tuh.untuk budak-2 f4 2011,jangan lupa untuk revise korang punya subjek yang tertinggal.sekejap je masa tu dik.manfaatkan. |janganjadimacamaku| :3


verily,the help of Allah is always near


truly,






August 17, 2012

before eid



ASSALAMUALAIKUM.


two days before eid.is it right?






i've found that on SPREADSALAM.com,
please visit.
its wonderful!




February 6, 2012

alhamdulillah!!

ASSALAMUALAIKUM

harini bile on je pagi-2 hati aku ni terdetik lah nak gi usha-2 sape pemenang contamination yang aku join berzaman dulu tu.yelah,aku ni dah la duduk asrama.payah sket la kan.punyelah gi previous-2 post akak ni.jumpelah jugak pemenang dia pasal contaminantion by killjoys tu.tengok pemenang number 1,2 dan seterusnya bukanlah aku.taknaklah berharap sangat sebab baru first time join contest macam tu.tup-2 tengok pemenang nombor 5 ...

Pemenang kelima :)=no.127 (  http://sns-sitinur.blogspot.com/2012/01/contamination-giveaway-by-killjoy.html ) -permission denied?..

haha,yang lawaknya permission denied.sory eh kak.haritu aku memang aku pergi privatekan sebab ngatkan contest tuh dah ade pemenangnya.huhu.alhamdulillah menang tempat ke-5.tak caye er?lau tak caye tengok ngan mata kepala anda sendiri kat sini --> http://darkhanna93.blogspot.com/2012/02/heyyyy-pemenang-siri-1.html.hadiah yang dberikan adalah seperti di bawah...



5th place

Lens(Pretty Geo Lens ), topup rm5(Misz Adel ), banner(Misz Wany), header(Misz Wany),necklace(FDC),Baucar rm5(Pearl Closet)

tapi aku tak paham cara penghantaran hadiah tu.harap-2 akak tu boleh jelaskan lah ek.yang topup tu aku tak pastilah sebab phone aku dah la guna bil dan jarang-2 sekali nak guna.dah memang budak duduk asramakan.aku nak ucapkan terima kasih kepada penaja contest tersebut dan akak yang telah menge tag kan blog aku nih.kalau tak memang tak dapat den nak masuk contest sebegini rupa.haha.terimakasih juga kepada sponsor-2 hadiah di atas.jasamu dikenang walaupun hadiah tu tak berada di tangan aku lagi.semoga sampai dengan baiknya hadiah tu kat rumah aku.okelah,hari ni aku nak balik sekolah dah.doakan aku dapat study leklok dan tak tidur dalam kelas lagi.sekiann..

ASSALAMUALAIKUM:)





February 5, 2012

BIODATA RASULULLAH SAW


• Nama: Muhammad bin 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim

• Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12 Rabiulawal / 20 April 571M (dikenali sebagai tahun gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka'abah) • Tempat lahir: Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah

• Nama bapa: 'Abdullah bin 'Abdul Muttalib bin Hashim

• Nama ibu: Aminah binti Wahab bin 'Abdul Manaf

• Pengasuh pertama: Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)

• Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab)

• Ibu susu kedua: Halimah binti Abu Zuaib As-Sa'diah (lebih dikenali Halimah As-Sa'diah. Suaminya bernama Abu Kabsyah)

USIA 5 TAHUN
• Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalamnya.

USIA 6 TAHUN
• Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa' (sebuah kampung yang terletak di antara Mekah dan Madinah)
• Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya 'Abdul Muttalib.

USIA 8 TAHUN
• Datuknya, 'Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
• Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
• Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan. • Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN
• Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab 'Sirah' , jilid 1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
• Menyaksikan ' perjanjian Al-Fudhul'; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Mekah.

USIA 25 TAHUN
• Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah. 
• Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.. 
• Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu. 
• Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN
• Banjir besar melanda Mekah dan meruntuhkan dinding Ka'abah.
• Pembinaan semula Ka'abah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Mekah.
• Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan 'Hajarul-Aswad' ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN
• Menerima wahyu di gua Hira' sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN
• Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
• Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN
• Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12Rabiulawal tahun 11H/ 8 Jun 632M.

⇨salam maulidul rasul

ASSALAMUALAIKUM
in the name of Allah,the most gracious and most merciful

sebelum tu pause kan lagu kat atas ni,
jom sama-sama kita berselawat ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W


اللَّهُـمّ صَــــــلٌ علَےَ مُحمَّــــــــدْ و علَےَ آل مُحمَّــــــــدْ

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ

صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ


يَا نَبِي سَلاَمٌ عَلَيْكَ

... يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيكَ
...
يَا حَبِيْبُ سَلاَمُ عَلَيْكَ

صَلَوَاتُ اللهِ عَلَيْكَ

أَشْرَقَ البَدْرُ عَلَيْنَا

فَاخْتْفَتْ مِنهُ البُدُورُ

مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا

قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُورِ

أَنْتَ شـَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ

أَنْتَ نُورٌ فَوْقَ نُورِ

أَنْتَ اِكْسِيْرٌ وَغَالِي

أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُورِ

يَا حَبِيْبِي يَا مُحَمَّد

يَا عَرُوسَ الخَافِقَيْنِ

يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّد

يَا إِمَامَ القِبْلَتَيْنِ

مَنْ رَّأَى وَجْهَكَ يَسْعَد

يَا كَرِيمَ الوَالِدَينِ

حَوْضُكَ الصَّفِى الـمُبَرَّد

وِرْدُنَا يَومًا النُّشُورِ

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى

مُسْتَجِيبُ الدَّعَوَاتِ

رَبِّ اِرْحَمْنَا جَمِيعًا

بِجَمِيعِ الصَّالِحَاتِ

وَصَلاَةُ اللهِ عَلَى أحْمَد

عَدَّ تَحْرِيرِ السُّطُورِ

أَحْمَدُ الهَادِى مُحَمَّد

صَاحِبُ الوَجْهِ الـمُنِيرِ

" Sesungguhnya orang yang paling dekat denganKU pada hari kiamat adalah orang yang
paling banyak berselawat kepadaKU.."
(HR - Al-Nasai & Ibnu Hibban)

bagaimana dengan hari anda pada hari ini? pasti lebih baik daripada semalam bukan.jadi bersama-samalah kita bersyukur ke hadrat ilahi kerana dapat lagi kita menghirup oksigen yang segar pada pagi 12 rabiul awal ini dan di beri juga nikmat Islam dan iman.alhamdulillah.jadi kita digalakkan berselawat lebih-lebih lagi pada hari kelahiran Rasul kita yang penuh keberkatan ini.



di kesempatan ini ana ingin mengucapkan SALAM MAULIDUL RASUL  buat yang beragama Islam.kita ini adalah umat Nabi yang terakhir di mana berlaku pelbagai perkara yang bertentangan dengan Islam.nauzubillah.sedarkah kita sebelum nabi wafat baginda menyebut  'ummati,ummati,ummati' yang bermaksud ummatku.betapa sayang dan risaunya Nabi kepada kita. tidakkah kita sedar bahawa NABI telah mengorbankan segala macam perkara demi agama Islam ini.tapi kita membalasnya dengan apa.bayangkan jika NABI MUHAMMAD ada bersama kita pada saat ini melihat kemungkaran berlaku di mana-mana sahaja.LAU KANA BAINANA,apakah reaksi NABI pada tika itu?



dengan itu, Semoga kita dapat menghayati pengorbanan dan perjuangan Rasulullah
 SAW.Salah satu tanda kita cinta kepada Baginda adalah dengan meneruskan legasi 

Baginda:DAKWAH..Sampaikanlah walau sepotong ayat.. tapi dapat sampaikan berjuta-juta 

ayat sepatutnya jadi target kita semua.Dakwah bagi kami adalah BUAT KERJA - bukan 

sekadar duduk diam melihat orang lain membuat kerja atau condemn orang lain atau kutuk

orang lain tak abis-abis.

Manfaatkanlah ilmu, kepakaran dan channel masing2 untuk meneruskan prophetic mission; dakwah.


jom dengar lagu yang dinyanyikan oleh kanak-kanak comel di bawah ini:)





 
 
 
Copyright sns-sitinur.blogspot.com :)