January 17, 2013

bonda..





Diambang tahun baru 2 Januari 2013 yang pilu,

Kita kehilangan seorang ibu tersayang,

Bagaikan mimpi melanda diri...

Seakan enggan untuk percaya,

Kami pun berkejaran pulang,

Airmata berlinangan sepanjang perjalanan...

Disulami doa dan Al-Fatihah...

Tabahlah hati,kuatlah jiwa...

Saat menatap sekujur tubuh kaku ibu,

Hati nan sedih semakin pilu,

Namun tergambar di wajah ibu bersih dan tenang

Terukir senyuman,nur di wajah orang beriman...

Dan kita...anak-anak yang di tinggalkan,

Sebagai warisan keturunan akan datang,

Mampukah kita meneladani hidup ibu?

Pesan-pesannya untuk dituruti ?

Menyelusuri kenangan bersama ibu...

Seorang ibu berhati tabah lagi berbakti,

Berbuat amal ke hujung usia,

Bekerja keras tak betah berdiam selagi berdaya,

Belanja di urus tiada boros,

Seolah ibu telah ketahui,

Bahawa waktunya sedikit berbaki,

Warkah wasiat telah ibu siapkan,

Untuk warisan agar sengketa di jauhkan,

Damailah ibunda,tenanglah ayahanda,

Di rehat yang panjang di Redha Ilahi,

Di lapangan taman, taman syurgawi,

Dan doa kami kan terus menyirami....

Al-fatihah...




Salamunalaik...sedih tak?ni nukilan mak aku yang ketiga selepas pemergian atokku.memang nampak sangat bahawa anak ini sayang akan ibu nya.aku pun begitu tapi aku tak reti lah nak bersastera seperti emakku.ni apa ek nak panggil?sajak ke??puisi ke??korang tahu tak??tapi yang pasti aku nak cakap kat sini,kita jangan la lupa pada kematian.ada pernah dengar pepatah/hadis (ke?) bahawa sesungguhnya orang yang mengingati mati adalah orang yang paling bijak..

satu lagi...kita hendaklah mengejar akhirat,pasti dunia akan mengejar kita.so,takyah nak bermegah-megah dengan apa yang kita ada.ada galaxy camera+memory card 16gb (ade ke?),ada tab,i-pad,i-phone lah dan bagai lagi kan.tak,bukan nak marah korang ade sebab aku takde semua benda tu.benda tu semua mengaburi mata kita.pepandailah guna ekk.bak kate sham kamikaze,'tipu lah kalau tak sayang semua tu,kalau tak sekarang jugak kumpulkan semua untuk sumbangan ke Gaza'.lebih kurang gitu la ayat dia,masa dengar ceramah bual bicara cinta anak muda.

ok,sempena maulidur rasul yang lebih kurang 7 hari lagi..jom lah kita sama-sama beramal ibadah+melakukan sunnah rasullullah,bukti kecintaan kita kepada rasul junjungan dan ALLAH.soalan Sham kamikaze lagi, 'betul ke kita ni sayang kat nabi dan Allah?'.ni dia tanya sebelum soalan tadi lah.jadi,muhasabah diri balik.aku pun sama,banyak kena baiki lagi.in shaa Allah!







0 smile (s) here :

 
Copyright sns-sitinur.blogspot.com :)